Ooglidcorrectie (bovenste oogleden)

 

Ooglidcorrectie (bovenste oogleden)

Ooglidcorrecties (ook wel in medische termen blefaroplastiek genoemd) is een operatieve behandeling die wordt uitgevoerd om overmatige huid van de oogleden weg te halen.

Overmatige huid van de bovenste oogleden kan ervoor zorgen dat je ouder uitziet of dat je zelfs je moe voelt, bij grote overschotten huid kan je zicht belemmeren.
Een ooglidcorrectie helpt niet tegen kraaienpootjes, donkere kringen rondom de ogen of tegen laaghangende wenkbrauwen.

Ben je een geschikte kandidaat voor een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie kan niet alleen je uiterlijk verbeteren maar ook een boost geven aan je zelfvertrouwen. Voordat je een ooglidcorrectie wilt ondergaan, ga goed in gesprek met de behandelend arts om je verwachtingen te bespreken.

De beste kandidaten voor een ooglidcorrectie zijn gezonde volwassenen, meestal 35 jaar of ouder, die psychisch stabiel zijn met een realistische en natuurlijk verwachtingspatroon.

Enkele medische aandoeningen maken een ooglidcorrectie iets meer risicovol:

  • Schildklierproblemen (hypothyreoidie, ziekte van Graves)
  • Droge ogen of een insufficiente traanfilm
  • Hart-en vaatziekten
  • Diabetes (suikerziekte)
  • Oogheelkundige problemen in het verleden (netvliesloslating, glaucoom)

(Hierbij is het advies om de oogarts te consulteren alvorens een   ooglidcorrectie uit te voeren.)

Risico’s

Over het algemeen is er een laag risico op complicaties na een bovenste ooglidcorrectie.

De risico’s die kunnen optreden:

  • Infecties
  • Reactie op de verdoving die plaatselijk wordt ingespoten
  • Dubbelzien/troebel zicht eerste dagen na de operatie
  • Tijdelijke zwelling van de oogleden
  • Lichte asymmetrie tijdens in genezing alsook littekenvorming.
  • Niet goed sluiten van de ogen (dit is een zeer zeldzame complicatie die optreedt wanneer er teveel vel wordt weggehaald)

De planning

De eerste consultatie met de behandelend arts is heel belangrijk opdat de medische voorgeschiedenis wordt bekeken/besproken (neem hiervoor laatste bloeduitslagen alsook een uitdraai van je medische voorgeschiedenis mee als je op consultatie komt).  Informeer de arts over allergieën, inname van vitamines, medicatie of drugs en of je rookt.

Samen met de arts bespreek je verwachtingen van de behandeling. Er wordt besproken of enkel de huid wordt weggehaald of ook vetweefsel.
De arts legt uit hoe de behandeling wordt uitgevoerd, welke verdoving wordt gebruikt, de mogelijke risico’s alsook het herstel.

Als voorbereiding op de operatie is het raadzaam om de dag ervoor alcohol te vermijden, de dag zelf geen cafeïne-houdende producten te nuttigen, kortdurend dan wel definitief te stoppen met roken en bepaalde supplementen te vermijden.

De operatie gebeurt poliklinisch, dit betekent dat je dezelfde dag naar huis kunt gaan zonder noodzaak tot overnachting of verblijf. Zorg voor een chauffeur die je naar huis brengt de dag van de operatie.

De operatie

Een bovenste ooglidcorrectie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving waarbij je wakker bent maar geen pijn zal hebben. Over het algemeen duurt de ingreep ongeveer 1 uur. De arts maakt de incisie (het insnijden) in de natuurlijke huidplooien van de oogleden zodat het litteken nagenoeg niet zichtbaar is achteraf.
De huid wordt los gemaakt van het onderliggende vetweefsel en spieren waarna de huid wordt weggesneden. De wonden worden gehecht met een dunne,fijne hechtdraad.

Na de operatie

Na de operatie kunnen de oogleden wat beurs (gevoel van blauwe plek) en gezwollen aanvoelen als de plaatselijke verdoving begint uit te werken. Voor de lichte pijn na de operatie kan pijnmedicatie worden ingenomen, eventueel op recept van de arts.

Bij zeer hevige pijn is het belangrijk direct contact op te nemen met de arts.

Het is raadzaam om het hoofd gedurende de eerste dagen iets hoger te houden (dus eventueel met een extra kussen onder het hoofd tijdens het slapen) alsook regelmatig koude kompressen te gebruiken om zwelling en blauwe plekken te verminderen.

Blauwe plekken (hematomen) kunnen enkele dagen aanhouden en zijn meestal het ergste na 1 week. In extreme gevallen kunnen blauwe plekken tot enkele weken aanhouden.

De eerste paar weken kunnen de ogen overmatig tranen, er kan een gevoeligheid zijn voor licht en er kan tijdelijk wat troebel/dubbel zicht worden waargenomen.

De hechtingen worden na een 5-7 dagen na de operatie verwijderd door de arts.
Eens de zwelling en verkleuring is afgenomen komt de frisse en uitgeslapen blik.

Icon, Ooglidcorrectie, Over Dr. Jurek

Wie is Dr. Jurek

Dokter Jurek Conings studeerde geneeskunde aan de universiteit van Maastricht

In de eerste jaren na zijn studie heeft hij gewerkt op de chirurgie waarbij hij kennis en expertise heeft opgedaan op vlak van wondgenezing en kleine chirurgische ingrepen.  Uiteindelijk heeft hij de huisartsenopleiding afgemaakt aan de universiteit waardoor zijn communicatieve vaardigheden een sterke eigenschap van hem zijn geworden.

Zijn passie voor esthetische geneeskunde blijft steeds groeien.  Daarom behaalde hij ook zijn Europees diploma in de esthetische geneeskunde.  Juist omdat hij zo houdt van wat hij doet, blijft hij altijd up-to-date door deel te nemen aan congressen, scholingen en vernieuwingen op esthetisch vlak.

Dr Jurek geeft met enige regelmaat lezingen en presentaties over de esthetische geneeskunde, zowel binnen- als buitenland.

Dr. Jurek
Dr. JurekEsthetische Geneeskunde
Dr Jurek is heel down to earth waardoor zijn patiënten zich 100 % op hun gemak voelen bij hem. Je mag hem vragen wat je wilt. Hij zal je gewoon een oprecht antwoord geven.

Maak uw Afspraak

Voel je welkom bij de Dr. J Clinic waar de ervaren dokter Jurek Conings je vragen beantwoordt en enkel kwaliteitsvolle behandelingen aanbiedt in een holistische aanpak. Dr. J begeleidt je persoonlijk in jouw proces. Jouw comfort en veiligheid staan voorop vanaf het eerste consult.